2021-09-23 10:58:02• hírek • Bede Emőke

Kenőpénzért cserébe segítettek elkerülni a kötelező karantént

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

A csütörtöki nap folyamán az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DGA) szatmári irodájának munkatársai az ügyészség megbízásából kilenc házkutatást tartottak Szatmár és Máramaros megye területén. Az összehangolt akció során több, a petei határátkelőnél szolgálatot teljesítő egyenruhás otthonát, valamint a határrendészet épületeit kutatták át.

A megmozdulásra egy olyan bűnügyi nyomozás részeként került sor, melyet a román és magyar hatóságok közösen indítottak korrupciós (pl. vesztegetés, vesztegetésben való bűnrészesség) és más jellegű bűncselekmények (pl. számítógépes hamisítás, hamis nyilatkozás, aláírással ellátott dokumentum hamisítása) miatt. A nyomozóhatóság szerint a szolgálatot teljesítő határőrök a nemzetközi járatokat üzemeltető személyszállító cégekkel utazóktól - közvetlenül vagy a sofőr révén - 50 és 100 euró közötti összeget kértek azért, hogy a törvény által előírt intézkedést, azaz a karanténkötelezettséget ne foganatosítsák.


A házkutatásokon túl egy tettenérésre is sor került csütörtökön: az egyik határőrre épp akkor csaptak le, amikor 200 eurót vett át azért, hogy a hazatérőknek ne kelljen lakhelyi elkülönítésbe vonulniuk.


Az üggyel kapcsolatban a Máramarosszigeti Határrendészet közleményt adott ki, melyben elhatárolódnak a korrupciót elkövető munkatársak magatartásától, és biztosítanak arról, hogy amennyiben a DGA által megfogalmazott vádak beigazolódnak, az idevágó, azaz a 360/2002-es törvénynek megfelelően járnak majd el a korrupt kollégákkal szemben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: